ABN AMRO Cup 2022 3000 pixels, Hannie Verhoeven Fotograaf-163

Over de ABN AMRO Cup

De ABN AMRO Cup is sinds 2008 een Nederlands hockeytoernooi voor heren Hoofdklasseclubs die jaarlijks aan de vooravond van het hockeyseizoen wordt gehouden. Sinds 2019 doen ook de dames Hoofdklasseteams mee en is het toernooi uitgegroeid tot het ABN AMRO Hockey Weekend.

Het toernooi wordt gezien als belangrijke test (met nieuwe hockeyregels en aanwinsten van clubs) voor het komende Hoofdklasse seizoen en bij bijna alle edities doen dan ook alle Hoofdklasseclubs mee. Het initiatief voor dit unieke toernooi kwam destijds van de ABN AMRO als naamgever en belangrijkste sponsor van het toernooi en van voormalig HC Rotterdam-voorzitter Jan Hagendijk. Hagendijk overleed in 2010 en sindsdien draagt de trofee die de winnaar van de heren teams in ontvangst mag nemen zijn naam. De trofee van de winnaar van de damesteams draagt de naam van Marijke Fleuren, president van de Europese Hockey Federatie. Daarnaast is Fleuren een van de voorvechters die zich in de hockey community altijd hebben ingezet voor gelijkheid en inclusie.

Het toernooi kent een deelnemersveld van 12 ploegen bij de dames en de heren die in de voorrondes in vier poules van drie clubs tegen elkaar spelen. In de hockeywereld staat zo een ‘poule’ ook wel bekend als een drieluik. De groepswinnaar gaat door naar de halve finale en mogelijk de finale. De overige clubs strijden voor een zo hoog mogelijke rangschikking. De finalewedstrijden worden gespeeld op H.C. Rotterdam.