Seizoen ´22-23′ barst los op ABN AMRO Hockey Weekend

ABN AMRO Hockey Weekend 2022
Van 24 t/m 28 augustus vindt het ABN AMRO Hockey Weekend weer plaats, de aftrap van het hockeyseizoen! Deze traditionele start van het seizoen kent zijn 14e editie. Wederom zullen zowel de dames als heren Hoofdklasse teams strijden om de felbegeerde ABN AMRO Trofee.

Het toernooi is ontstaan vanuit een initiatief tussen sponsor en naamgever, ABN AMRO en oud voorzitter van HC Rotterdam, Jan Hagendijk. De trofee bij de mannen is naar hem vernoemd. Vanaf aankomende editie heeft de trofee voor de vrouwen ook een eervolle naam in de vorm van de Marijke Fleuren Trofee. Marijke Fleuren is president van de European Hockey Federation en een van de grootste voorvechters van gelijke kansen in de (hockey) sport.

Naast het toernooi voor de Hoofdklasse toppers is er deze editie een nieuw initiatief in de vorm van het ABN AMRO G-hockey toernooi. ABN AMRO is voorvechter van gelijke kansen in de sport en geeft hiermee verder kleur aan hockey voor iedereen. Het G-hockeytoernooi bestaat uit 14 deelnemende teams en wordt samen met de Marcel Balkenstein Hockeyschool georganiseerd.

Hoofdklasse toernooi
Het toernooi kent ook in 2022 een deelnemersveld van 12 ploegen bij de dames en de heren die in de voorrondes in vier poules van drie clubs tegen elkaar spelen. In de hockeywereld staat zo een ‘poule’ ook wel bekend als een drieluik. De voorrondes voor de damesteams worden gespeeld op woensdag 24 augustus en de heren komen op 25 augustus in actie. Deze worden gespeeld op: AMVJ, B.H.V. Push, H.C. Rijnvliet en LOHC.

De groepswinnaar gaat door naar de halve finale en mogelijk de finale. De overige clubs strijden voor een zo hoog mogelijke rangschikking. De finalewedstrijden worden dit jaar gespeeld op H.C. Rotterdam op 27 en 28 augustus.

Voorbeschouwing
Dit jaar zullen de dames van Rotterdam en Tilburg en de heren van Voordaan, Schaerweijde en HDM  aansluiten in de Hoofdklasse en tijdens dit toernooi hun debuut maken. Vorig jaar wisten de heren van HGC en de dames van Amsterdam het toernooi te winnen. Afgelopen seizoen hebben beide teams nogmaals laten zien dat ze bij de top van de Hoofklasse behoren. Met de kersverse landskampioenen uit Den Bosch en Bloemendaal verwachten wij weer een spannende strijd.

Voor de tweede keer zal LOHC de Hoofklasse teams ontvangen voor de voorrondes van dit toernooi. Op woensdag zal LOHC de damesteams van HDM, HGC en Rotterdam ontvangen. Promovendus Rotterdam kan hier direct laten zien of zij stand kunnen houden tegen HGC en HDM. Rotterdam zal dit jaar versterkt worden door onder andere Mascha Sterk, oud speelster SCHC en Valentina Costa Biondi, de Argentijnse verdediger. Daarnaast zal Margot van Geffen, speelster uit het Nederlandse team, aansluiten bij de HGC-dames. Na een lange blessure zal Eva de Goede ook weer in actie komen voor HGC. Het beloven dus weer spannende rondes te worden op LOHC.

Op donderdag spelen de heren van Amsterdam, HGC en promovendus Schaerweijde op LOHC. Schaerweijde is afgelopen seizoen in de Promotieklasse bovenaan geëindigd. We zijn benieuwd wat deze favoriet uit de Promotieklasse ons kan laten zien. De 25-jarige aanvaller Boris Burkhardt is dit jaar terug bij het Amsterdamse herenteam. Ook Robbert Kemperman is terug bij Amsterdam onder zijn oude coach, Alexander Cox. En hoe zal de Argentijnse aanvaller, Maico Casella Schuth, het doen in zijn nieuwe HGC-tenue?

Op AMVJ zullen op woensdag de damesteams van Amsterdam, Pinoké en Bloemendaal starten. Pinoké en Bloemendaal zullen het opnemen tegen de toernooiwinnaar van de vorige editie. Dit is de eerste keer voor de nieuwe middenvelder Stella van Gils in het Amsterdamse tenue en ze staat direct tegenover oude club Pinoké.

Naast de damesteams op AMVJ zullen op donderdag de volgende herenteams in actie komen; Bloemendaal, KZ en promovendus HDM. Wat kan HDM laten zien tegen meervoudig landskampioen uit Bloemendaal en de verassing van vorig seizoen, het Haagsche KZ? KZ is vorig seizoen geëindigd in de middenmoot en heeft daarmee laten zien dat zij thuishoren in de Hoofdklasse.

Op woensdagavond staan er op Push een aantal spannende wedstrijden op het programma. Hier zullen de dames van Den Bosch, Kampong en promovendus Tilburg in actie komen. Zullen de landskampioenen uit Den Bosch dit jaar de ABN AMRO Trofee mee naar huis nemen? Of kunnen de promoverende dames uit Tilburg laten zien dat zij een plaats verdienen in de top? Verder zal Lideweij Welten voor het eerst uitkomen in het Kampong tenue en het direct opnemen tegen haar oude club Den Bosch.

Daarnaast kun je op donderdag ook de heren van Den Bosch, Oranje-Rood en Rotterdam zien spelen op Push. De heren van Den Bosch verwelkomen Alexander Stadler, de nieuwe keeper, de Australische international Jeremy Hayward en Nick Doeser die overkomt van Union.

De laatste voorronde locatie is Rijnvliet. De damesteams van SCHC, Hurley en KZ zullen de voorrondes starten op Rijnvliet. KZ heeft vorig seizoen hard geknokt en daarmee hun plek weten behouden in de Hoofdklasse. KZ zal onder andere dit jaar versterkt worden door de Australische international Kaitlin Nobbs. Het sterke SCHC is afgelopen seizoen geëindigd als de nummer twee van Nederland.

Daarnaast mag Rijnvliet op donderdag de volgende twee Hoofdklasse heren teams ontvangen; Kampong en promovendus Voordaan. Als laatste mag Laren aantreden op Rijnvliet. Vanwege een afzegging van Pinoké Heren 1, heeft Laren de mogelijkheid gekregen mee te doen aan de 14e editie van het ABN AMRO Hockeyweekend.

Dit is voor de teams de start van een spannend seizoen, kom jij jouw helden aanmoedigen tijdens de voorrondes op deze clubs en het finale weekend op H.C. Rotterdam?

Meer Nieuws

SCHC D1 en Rotterdam H1 behouden titel op ABN AMRO Hockey Weekend 2023

SCHC D1 en Rotterdam H1 behouden titel op ABN AMRO Hockey Weekend 2023

Voor finales op HC Rotterdam & HV Victoria

Voor finales op HC Rotterdam & HV Victoria

Traditionele aftrap van het nieuwe Hoofdklasse seizoen

Traditionele aftrap van het nieuwe Hoofdklasse seizoen