Nieuwe winnaars op ABN AMRO Hockey Weekend 2024

Afgelopen weekend markeerde de 16e editie van het ABN AMRO Hockey Weekend, dé traditionele aftrap van het Hoofdklasse seizoen 2024/2025. Voor het eerst sinds de Olympische Spelen kwamen de gouden medaillewinnaars bij zowel de dames als de heren weer in actie. In totaal kwamen er 10 damesteams en 12 herenteams in actie tijdens het toernooi dat 42 wedstrijden omvatte waarin de beste hockeyers van Nederland het tegen elkaar opnamen. Na een dynamische transferperiode gaven de wedstrijden het publiek een voorproefje van de nieuwe verhoudingen binnen de Hoofdklasse. Uiteindelijk waren het de dames van Pinoké en de heren van Bloemendaal die de eerste felbegeerde titel van het seizoen in de wacht sleepten.

Gelijktijdig met de finalewedstrijden werd zondag ook de ABN AMRO Para Hockey Cup gespeeld op HC Rotterdam, waar Upward de winst pakte. Alle para hockeyers werden halverwege de finale van de Hoofdklasse heren feestelijk gehuldigd met een ereronde door het stadion.

Op vrijdagavond werden de halve finales van de dames gespeeld op HBR in Berkel en Rodenrijs. Hurley en Kampong troffen elkaar in een spannende wedstrijd die eindige in gelijkspel waarna Hurley via shoot-outs de overwinning veiligstelde. Pinoké bemachtigde een finaleplek door een overtuigende zege van 3 – 0 op Oranje Rood.

Dames finale

Bij de dames bleek Pinoké onverslaanbaar. De finale afgelopen zondag werd een Amsterdamse derby tussen Pinoké en Hurley op de velden van HC Rotterdam. Het was een zinderend duel waarin de kansen schaars waren en het uiteindelijk de ploeg van Daan Sabel was die de overwinning van 0 – 1 binnenhaalde.

In een gelijk opgaande wedstrijd met weinig kansen, waren het de Steekneuzen die vlak voor rust de eerste en beslissende treffer wisten te maken. Na een assist van Elin van Erk was het spits Kari Stam die de verdediging van Hurley te slim af was en het beslissende doelpunt maakte. Een subtiele actie die in eerste instantie niet door de scheidsrechters erkend werd, maar na overleg alsnog goedgekeurd. Vanaf het derde kwart werd het spel dynamischer. Pinoké kreeg 2 strafcorners die van de lijn werden gehaald en Hurley zette in de slotfase nog flink aan, maar slaagde er niet in om te scoren. Daarmee veroverde Pinoké voor het eerst in de clubgeschiedenis de Marijke Fleuren Trofee en schreven hiermee de eerste titel van het seizoen op hun naam.

Op hetzelfde moment als de halve finales van de dames, vonden de halve finales van de heren plaats op HC Rotterdam. Klein Zwitserland wist regerend landskampioen Kampong te verslaan met een nipte zege van 2 – 1 en plaatste zich daarmee voor de finale. Bloemendaal boekte een overwinning van 3 – 0 op Den Bosch en verzekerde zich daarmee ook met een finaleplek.

Heren finale

In de heren finale was Bloemendaal oppermachtig. Na een 2-0 voorsprong in de rust, rekenden zij uiteindelijk met een winst van 4-0 af met de heren van Klein Zwitserland. Het waren de nieuwe Australische spits, Nathan Ephraums en de talentvolle Casper van der Veen die de show stalen. Ephraums opende binnen het eerste kwartier de score en vlak voor rust breidde Marc Miralles deze voorsprong uit door een strafcorner doeltreffend te benutten, waarna Casper van der Veen vrijwel direct de 3-0 binnenschoot. De eindstand werd in het derde kwart bepaald door een fraaie backhand van Van der Veen, die de 4-0 op het scorebord zette.

Een aantal routiniers ontbraken afgelopen zondag  in de selectie van de Mussen vanwege blessures. Desondanks bleek de ploeg van Michel van den Heuvel te sterk voor Klein Zwitserland, waarmee zij voor het eerst het ABN AMRO Hockey Weekend als winnaar afsloten en laten zien ook dit seizoen een geduchte titelkandidaat te zijn.

ABN AMRO kijkt terug op een geslaagd weekend. Met gouden Olympiërs op het veld, 22 teams die streden om de cup, enthousiast publiek en de fijne combinatie van het hoofdklasse toernooi met de para hockey cup is het seizoen weer op een mooie manier afgetrapt. Het begint met overtuiging en dat is precies wat elke deelnemer heeft laten zien. We wensen hockeyend Nederland een heel fijn seizoen toe!